link link link link link

maandag 15 juni 2015

HONNE - Coastal Love

Omdat de zomer komend weekend officieel begint, kom ik vandaag met een lekker zomers wijsje. Het is afkomstig van de band(?) HONNE en van die lui is nog niet zoveel bekend. Behalve dat ze Andy en James heten, en uit Engeland komen. De naam Honne komt uit het Japans en betekent zoveel als 'iemands ware gevoelens en verlangen' en is in die taal gekoppeld aan het woord tatamae, waar dan weer 'iemands gedrag in het openbaar' mee wordt bedoeld. En daarom is het ook wel logisch dat het label van deze heren Tatamae Recordings heet. Het nummer zelf is perfect voor een zomerse avond, met klanken van het strand en zwoel gitaartje. Luister maar wat ik bedoel hieronder: Coastal Love.

vrijdag 12 juni 2015

Bhi Bhiman - Moving to Brussels

Wie de film Whiplash heeft gezien (en wie dat nog niet heeft gedaan, vanavond nog doen!) zal de video bij het wijsje van vandaag kunnen waarderen. Het is een parodie op de Oscar winnende rol van J.K. Simmons als muziekleraar from hell, door comedian Keegan-Michael Key. Het nummer zelf is ook niet verkeerd; lekkere bluesy folk-rock van de Amerikaanse/Shri Lankaanse gitarist Bhi Bhiman. Als je de Alabama Shakes goed vindt, vindt je dit zeker weten ook te pruimen. Kijk hieronder de video van Moving to Brussels, en als je Whiplash nog niet hebt gezien kijk dan ook even hier naar een scene uit die film en je snapt het helemaal.

donderdag 11 juni 2015

Jamie xx - Loud Places

Het ontbrak me de laatste tijd een beetje aan zendingsdrang om jullie mijn nieuwe favoriete muziek in je gezicht te wrijven. Maar ik word nu zo vaak wakker met lekkere muziek, dat ik het niet kan laten om erover te bloggen. Vandaag werd ik namelijk ook weer wakker met een heel fijn nummer. Het is van Jamie xx. En die ken je waarschijnlijk al van de band The xx. Nu is Jamie (Smith, want zo heet hij in het echt) daar de producer van, en heeft onlangs een solo-album uitgebracht. Daarvan is ook het wijsje van vandaag afkomstig. Op dit nummer hoor je ook de stem van Romy Madley Croft terug. Ook zij zat in The xx, dus het is meteen een soort reünie. Maar toch klinkt het anders dan het oorspronkelijke werk van The xx. Daar waar het eerst vooral minimalistisch klonk met de nadruk op de bas, komen hier meer toeters en bellen (letterlijk) aan te pas. Geniet van Loud Places.

donderdag 21 mei 2015

Foo Fighters - Everlong

Dit kan geen toeval zijn: deze morgen werd ik wakker met Everlong van de Foo Fighters. 'Big deal' denk je dan misschien, en ik vond het aanvankelijk ook niet de moeite van het bloggen waard. (Alhoewel, het is natuurlijk een uitgelezen kans om te vertellen dat ik ooit Dave Grohl heb ontmoet en dat hij daarna My Hero over mij heeft geschreven. True story, maar dat verhaal bewaar ik voor een volgende keer...) Maar de reden dat ik er vandaag toch over blog heeft te maken met het afscheid van David Letterman. De beste man was letterlijk zo lang als ik leef een van de beste talkshowhosts van de VS, en nam vannacht afscheid om eens verdiend met pensioen te gaan. Nu wil het toeval dat zijn lievelingsnummer precies hetzelfde nummer is als waar ik vanochtend mee wakker werd. De Foo Fighters braken zelfs speciaal voor de slotuitzending van de Late Show hun tour even af om het nummer live te komen spelen. En dus voor Dave (en ook voor mezelf, want het is gewoon een fokking lekker nummer!) hier is Everlong:

vrijdag 10 april 2015

Mumford & Sons - The Wolf

Wat!? Geen banjo!!!? Er is dus geen banjo te vinden op het nieuwe album van Mumford & Sons. Hoe kan dat? Dat is dus hetzelfde als geen elektrische gitaar op een Nirvana album... Oh wacht, die hadden best een lekker Unplugged album, dus misschien werkt dit ook wel. De eerste twee nummers van het album zijn in ieder geval best te pruimen. Eerder kwamen de mannen al met Believe; niet verkeerd, maar wel heel erg "Coldplay-achtig". Nu is er het wat ruigere The Wolf. Als mijn vriend Dave Grohl het had ingezongen was het zowaar een lekker Foo Fighters hitje geweest. Maar dit is dus van onze folkhelden Mumford & Sons; luister hieronder naar hun nieuwe geluid: The Wolf

woensdag 8 april 2015

Breakbot - Baby I'm Yours feat. Irfane

Bij het vorige wijsje zeurde ik nog dat het weer meer op de herfst dan lente leek. Maar nu komt de lente er dan echt aan! En het wijsje waar ik vandaag mee wakker werd past daar perfect bij. Het is zomerse discofunk en ook al is het al een paar jaar oud, het is nog steeds een erg fijn wijsje. Uit 2010 komt het om precies te zijn, en van de Franse producer Breakbot. Hij is vooral bekend om zijn remixes, maar zijn eigen werk is net zo sterk. Vooral dit Baby, I'm Yours. Bruno Mars vond het blijkbaar ook een lekker nummer, want hij kopieerde het bijna letterlijk in zijn Treasure. Werd zelfs nog een klein relletje op Twitter. Luister hier hoe de versie van Bruno Mars klinkt. Maar voor het veel lekkerdere origineel, bekijk hieronder de video van Baby, I'm Yours.

donderdag 2 april 2015

Goobye Chanel - Foreva

Het is officieel al lang lente, maar buiten lijkt het nog steeds herfst. Dus is het mooi dat ik vandaag met een lekker zomers deuntje wakker werd, dan is het binnen in ieder geval nog aangenaam. Het klinkt alsof het uit Californië komt, met zo'n surf-rockachtige gitaarrif, maar het komt toch echt uit het koude en natte Leeds. Afkomstig van het indie bandje Goodbye Chanel en eigenlijk al een jaar geleden uitgebracht, maar het zat vandaag dus in mijn hoofd bij het opstaan. Foreva heet het en dat schijn je dus niet meer te schrijven als forever, maar goed. Zoals gezegd zomerse klanken, en dat kan ook bijna niet anders bij een album dat als titel Hot City Nights heeft.